Noodverlichting

Een noodverlichtingsinstallatie wordt door een onafhankelijke bron gevoed. Wanneer de netspanning uitvalt, blijft een noodverlichtingarmatuur branden of wordt geactiveerd. Bij stroomuitval en rookontwikkeling is het van groot belang dat de vluchtwegen duidelijk zijn gesignaleerd zodat aanwezigen het gebouw zo snel mogelijk kunnen verlaten. De jaarlijkse onderhoudsplicht van noodverlichtingsinstallaties is opgenomen in het Bouwbesluit, de Bouwverordening en de Arbowet. Bij continue noodverlichting wordt elk jaar de lamp vervangen, om te voorkomen dat deze zijn maximale levensduur bereikt. Vanwege capaciteitsafname wordt de accu van een noodverlichtingarmatuur elke vier jaar vervangen. 
Kling brandbeveiliging beschikt over erkende elektriciens voor het onderhoud aan noodverlichtingsinstallaties.

Wij zijn sinds 2017 actief lid van de branchevereniging NVFN www.nvfn.nl om keuring en advies zo goed mogelijk uit te voeren.

Een noodverlichtingsinstallatie wordt door een onafhankelijke bron gevoed. Wanneer de netspanning uitvalt, blijft een noodverlichtingsarmatuur branden of wordt deze geactiveerd. Bij stroomuitval en rookontwikkeling is het van groot belang dat de vluchtwegen duidelijk zijn gesignaleerd zodat aanwezigen het gebouw zo snel mogelijk kunnen verlaten.

Wet- en regelgeving rondom noodverlichting

De jaarlijkse onderhoudsplicht van noodverlichtingsinstallaties is opgenomen in het Bouwbesluit, de Bouwverordening en de Arbowet. Bij continue noodverlichting wordt elk jaar de lamp vervangen, om te voorkomen dat deze zijn maximale levensduur bereikt. Voor led armaturen geldt een levensduur van 5 tot 10 jaar. Led gaan niet snel kapot, maar geven in de loop van de tijd steeds minder licht.

Vanwege capaciteitsafname wordt de accu van een noodverlichting armatuur elke vier jaar vervangen. Kling Brandbeveiliging beschikt over erkende elektriciens voor het onderhoud aan uw noodverlichtingsinstallatie.

De keuringen van een brandblusser is vastgelegd in NEN normen en zijn zeer helder. 
Voor de accu’s / houdbaarheid omtrent noodverlichting is niets vastgelegd in NEN normen 
(fabrikanten hebben hun eigen eisen en garantiebepalingen) en blijft het dus een advies.

Voor alle wet- en regelgeving rondom noodverlichting kunt u ook kijken bij branchevereniging NVFN www.nvfn.nl/wetten-en-regels/

In de bijlage Kennisblad PT02 Accus.pdf, hierin staat goed verwoord het preventief of correctief vervangen van accu’s. Bij een leeftijd van een armatuur tussen de 10 en 12 jaar om deze compleet te vervangen, de accu’s welke 4 jaar oud zijn worden geadviseerd om te vervangen.

Wij hanteren het advies van fabrikanten om de accu te vervangen in het 4e en 8e jaar, 
vanaf het 10e tot 12e bouwjaar van een armatuur dient geadviseerd te worden naar vervangen van het complete armatuur. 

Na het 10e jaar is het niet meer interessant om een accu in een armatuur te vervangen. De led verlichting wordt zwak of valt uit. De print kan in storing vallen of gaat defect. De monteur krijgt hierdoor meerwerk. De kosten zijn dan niet meer rendabel tegenover het preventief vervangen van noodverlichting na 10 jaar. 


                                                                                                                       
Controleren van noodverlichtingsarmaturen

De controle wordt uitgevoerd door speciaal opgeleid personeel. 
Tijdens de controle worden onderstaande werkzaamheden uitgevoerd: 
- Het visueel en technisch controleren van de armaturen 
- Controleren van het bouwjaar van de armaturen 
- Controleren van het bouwjaar van de batterij (accu) 
- Coderen van de armaturen 
- Uitbrengen van advies 
- Uitbrengen van een locatierapport 
- Indien van toepassing, mutatie in het logboek.